Volgens analisten in de Belgische pers nam het aantal cyberaanvallen in 2021 gemiddeld met 66% toe tegenover voorgaand jaar. Wekelijks worden ongeveer 600 bedrijven of organisaties getroffen.
Er gebeuren heel wat investeringen in de industrie en de overheid om technische beveiligingen te installeren (speciale software, fire walls, antivirusprogramma’s, …). Wist U echter dat de zwakste schakel in de beveiligingsketen doorgaans de gebruiker is? Het is immers voldoende dat slechts 1 gebruiker in een bedrijf of organisatie op de verkeerde hyperlink klikt of een geïnfecteerde bijlage in een e-mail opent, om de geïnstalleerde beveiligingen te omzeilen en deur open te zetten voor hackers.
Tijdens mijn 30 jaar in een grote Amerikaanse multinational heb ik kunnen ervaren hoe een relatief beperkte maar consequente investering in de opleiding van gebruikers een verschil kan maken in hun houding ten opzichte van cybersecurity. Dit heeft op zijn beurt een significante invloed op de kwetsbaarheid van de organisatie. Bij mijn vorige werkgever was iedere computergebruiker verplicht om jaarlijks een opleiding over dit onderwerp te doorlopen om zijn/haar toegang tot de bedrijfsnetwerken te kunnen behouden.
Op basis van deze ervaringen heb ik een opleiding samengesteld voor kleine tot middelgrote organisaties en bedrijven die graag ondersteund worden in deze materie.
De opleiding richt zich voornamelijk op de manieren waarop de gebruiker zich kan wapenen tegen cyberaanvallen. Het is GEEN cursus over de technieken gebruikt door de hackers of over technische beveiligingssystemen.
Met behulp van een aantal quizvragen in de afsluiting van de opleiding wordt nagegaan in hoeverre de informatie effectief werd overgenomen door de cursisten.
Geïnteresseerd om deze opleiding aan de medewerkers in Uw team beschikbaar te stellen? Neem dan contact op met mij via het contactformulier op de website van pi-ProductivITy.
Beste wensen voor een gezond en (cyber-)veilig 2022…