Menu

2021-10-29

Philip Planchenault


Soorten ondersteuning

Eindgebruikerstoepassingen op maat ontwikkelen

Maatwerk-opleidingen

Toepassingsgebieden

Excel

Windows

Mac

Excel snelkoppelingen voor Windows en Mac met diverse talen en toetsenborden - een gedetailleerd overzicht om te downloaden

De meeste gebruikers kennen enkele snelkoppelingen in Excel die ze vaak gebruiken. Het wordt een hele uitdaging om snelkoppelingen voor minder frequente situaties te onthouden, al zeker wanneer U Excel gebruikt in verschillende talen, met verschillende toetsenbord-lay-outs of op verschillende systemen (Windows en Mac).

pi-ProductivITy gaat de uitdaging aan.

Profiteer mee via dit artikel.

Toen ik een tijd geleden op zoek ging naar goede informatie over de bestaande Excel-snelkoppelingen, kwam ik (zoals wellicht velen) tot de vaststelling dat er heel veel op het Internet te vinden is hierover … maar in de meeste gevallen (die ik tegen kwam toch) was de informatie echter redelijk omslachtig om te gebruiken (er moesten bijvoorbeeld voor iedere snelkoppeling meerder schermen bezocht worden op een website om naast de toetscombinatie ook een beetje meer details te vinden over de doelstelling en context van de snelkoppeling).

Redelijk wat Excel-gebruikers (ook onder de lezers van mijn artikels) gebruiken het programma met een mix van instellingen. Ze gebruiken bijvoorbeeld thuis Excel op een Mac, terwijl op het werk Windows gebruikt wordt (of omgekeerd). Of ze hebben een Engelse versie van de software maar gebruiken een AZERTY (of nog andere Europese) toetsenbord-lay-out. De meeste informatie die ik vond online was erg gecentreerd rond de veronderstelling dat iedereen een Amerikaanse versie van Excel gebruikt met een “US keyboard” (QWERTY) als invoermechanisme.

Vandaar dat ik wat tijd heb gestoken om de verzamelde informatie uit te breiden voor andere gebruikssituaties en een overzicht heb gemaakt in een PDF formaat dat hier kan gedownload worden (U vindt dat overzicht helemaal onderaan dit artikel). Zo heeft de gebruiker de informatie ook offline beschikbaar ook wanneer er geen vlotte (of helemaal geen) internetverbinding beschikbaar is (bijvoorbeeld tijdens het werken aan een werkmap tijdens een vliegreis). Bij iedere snelkoppeling is bovendien duidelijk de Mac- en Windows-versie van de sneltoetscombinatie weergegeven. Ook is de lijst “doorzoekbaar” met de standaard zoekfunctie in Uw PDF-leesprogramma.

Het overzicht is hoogstwaarschijnlijk onvolledig. Zo zijn bijvoorbeeld snelkoppelingen van de VBA Editor NIET meegenomen, en zijn er een aantal snelkoppelingen waarvoor meer dan 1 toetscombinatie kan gebruikt worden. Ook zijn lang er veel meer menu-items toegankelijk via de “Alt” toets (in Windows) dan er hier vermeld zijn.

Ook heb ik zelf enkel de meeste combinaties kunnen testen in de Engelse Excel 365 op Mac en op Windows 11 in de taalversies Engels, Nederlands, Frans en Duits (met telkens zowel een “US-International” QWERTY-toetsenbord en een “Frans” AZERTY-toetsenbord. U ziet hieronder het PDF-document in de taal waarin U het artikel nu bekijkt. Om een van de 3 andere taalversies te bekijken of downloaden, volstaat het om links boven op de pagina van taal te wisselen.

Als U onvolledigheden of onjuistheden in het overzicht tegen komt, laat me dat aub weten, zodat het overzicht kan worden aangepast. U kan dat melden via het plaatsen van een commentaar bij dit artikel of door het contactformulier van pi-ProductivITy te gebruiken. Bent U al in contact geweest met pi-ProductivITy, dan kan een rechtstreekse e-mail uiteraard ook.

Algemene opmerkingen bij toetsencombinaties:

  • Als in Uw systeem-instellingen een toetsencombinatie is toegewezen aan een andere actie, neemt die voorrang op de standaard Excel-toewijzing (op mijn Windows 11 is bijvoorbeeld Control+Alt+V een combinatie om het teken voor een vierkantswortel in te brengen, en kan ik daar dus niet het “Plakken - Speciaal” venster openen).
  • Windows-toetsencombinaties die beginnen met de “Alt” toets gevolgd door een letter zijn taalspecifiek. “Alt”+H in de Engelse versie van Windows / Excel zal bijvoorbeeld in een andere taalversie niet met hetzelfde resultaat overeenstemmen. De combinaties die met een icoontje in de lijst staan, zijn de Engelstalige versie, in de overeenstemmende tekst zal de specifieke combinatie voor de taal in kwestie vermeld staan (bijvoorbeeld “Alt”+R in het geval van de Engelse “Alt”+H) als ik die heb kunnen vinden.

Belangrijke opmerking bij het interpreteren van de Mac-toetsencombinaties: waar er aangegeven wordt dat de “fn”-toets moet gebruikt worden in combinatie met een van de functietoetsen (F1 tot en met F19), gaat dit uit van de veronderstelling dat U het gedrag van de bovenste rij op het toetsenbord op de standaardinstelling heeft staan (met andere woorden, de bovenste rij wordt gebruikt voor instellen van lichtsterkte van het scherm, geluidsvolume van de speakers, voor het bedienen van media-spelers enz.). Als U ervoor gekozen heeft om de bovenste rij te gebruiken als “standaard functietoetsen” (wat voor intensief Excel-gebruik heel handig is), moet in deze combinaties de “fn”-toets NIET mee worden ingedrukt.

Be the first to comment!
0 / 2000
20 + 32 = ?


pi-ProductivITy BV
Gevaertlaan 177
2260 Westerlo
(Belgium)


KBO
BTW
IBAN
BIC

0784.487.302, RPR Antwerpen - afdeling Turnhout
BE 0784.487.302
BE74 0689 4476 8307
GKCCBEBB
pi-ProductivITy BV
Gevaertlaan 177
2260 Westerlo
(Belgium)

KBO
BTW
IBAN
BIC

0784.487.302, RPR Antwerpen - afdeling Turnhout
BE 0784.487.302
BE74 0689 4476 8307
GKCCBEBB